Spring naar de content

Enkele plaatsen beschikbaar voor onderzoek naar werking BCG-vaccin bij luchtweginfecties en COVID-19

Geplaatst: vrijdag 27 november 2020

Bernhoven is een van de twintig ziekenhuizen in Nederland die op zoek is naar zestigplussers die mee willen doen aan een onderzoek naar het effect van het tuberclosevaccin BCG op het voorkomen of een minder ernstig verloop van algemene luchtweginfecties en corona.

Er nemen nu zo’n 200 patiënten deel aan het onderzoek in Bernhoven. Heeft u zich nog niet aangemeld maar wel interesse in deelname? Wij kunnen u nog tot en met 18 december inplannen. Meldt u zich tijdig aan door te mailen naar research@bernhoven.nl onder vermelding van uw naam, geboortedatum en telefoonnummer. Namens Bernhoven is Drs. K. Slieker, internist, lokale hoofdonderzoeker binnen deze studie. 

U kunt deelnemen aan de BCG-PRIME studie als u:

 • 60 jaar of ouder bent;
 • Een chronische ziekte heeft OF een grote operatie heeft ondergaan;
 • Voldoet aan één van de volgende criteria: 
  - U bent recent opgenomen in het ziekenhuis 
  - U bent onder behandeling bij de cardioloog, longarts, neuroloog, geriater,
    reumatoloog of internist op de polikliniek
  - U bent onder behandeling van uw huisarts
  - U bent onder controle bij de trombosedienst

BCG-vaccinatie

Landelijk hopen de onderzoekers de komende twee maanden vijf- tot zevenduizend deelnemers te vinden. Het is inmiddels bewezen dat het BCG-vaccin ook werkt bij virusinfecties. Het vaccin geeft het aangeboren immuunsysteem kennelijk een enorme oppepper waardoor bescherming tegen luchtweginfecties en mogelijk ook het coronavirus toeneemt. Via loting wordt bepaald wie het BCG-vaccin krijgt en wie een placebo krijgt. Met het BCG-vaccin maakt het lichaam sneller antistoffen aan. De patiënt is niet gevrijwaard van risico op een COVID-19 infectie, maar de infectie kan dan mogelijk wel milder verlopen.

Deelnemers worden een half jaar lang gevolgd waarbij gekeken wordt naar het aantal coronabesmettingen en andere luchtweginfecties. Mocht het BCG-vaccin zijn werking bij COVID-19 bewijzen, dan kan het een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van COVID-19. Lees hier meer over de studie.