Spring naar de content

Meer over de diabetesdienst

Eind 2009 maakt ruim 90% van de huisartspraktijken in de regio gebruik van een of meerdere diensten van de Diabetesdienst. Dat betekent dat op eind 2009 bij ruim 6400 patiënten een jaarlijkse oogfoto is gemaakt op diverse posten in de regio Oss-Uden-Veghel (ter vergelijking: in 2006 waren dat er 103).

Vanaf 1 januari 2013 vinden er wijzigingen plaats m.b.t. het aantal fundusposten in de regio.

De Zorggroep Synchroon heeft namelijk als gevolg van nieuwe kwaliteitsnormen de richtlijnen voor fundusscreening aangepast. Tot nu toe werden patiënten jaarlijks gescreend. Vanaf 1 januari 2013 gelden andere normen. Vanaf die datum worden patiënten nog maar een maal per twee jaar gescreend. De overgang zal geleidelijk verlopen.
Het gevolg is niet alleen dat patiënten minder vaak een oproep krijgen, maar ook dat er in de regio minder fundusposten nodig zijn. In een aantal plaatsen verdwijnen de fundusposten. Vanaf 1 mei 2013 wordt er in de plaatsen Boekel, Oss, Veghel, Schijndel en Uden één funduspost opengehouden.

De Diabetesdienst biedt veel voordelen voor patiënten, huisartsen en het ziekenhuis. Voor patiënten betekent het dat er snelle, kwalitatief goede zorg wordt geboden en daardoor is er minder kans op complicaties. De patiënt wordt dicht bij huis geholpen. Volgens de werkwijze van de Diabetesdienst hoeven in de meeste gevallen de ogen niet vooraf gedruppeld te worden.

Dat is prettig voor de patiënt die na het onderzoek weer op eigen gelegenheid naar huis kan.

Het voordeel voor huisartsen is dat zij op een adequate manier worden ondersteund in de zorg aan hun patiënten. Hun chronische patiënten worden beter bewaakt en de huisarts hoeft zelf niet de patiënt op te roepen. Minder administratie dus voor de huisarts.

Voor het ziekenhuis vervult de Diabetesdienst een bindende rol. Door de service die de Diabetesdienst biedt voelen huisartsen en patiënten zich gebonden aan Bernhoven.